Prženje kafe
Zahvaljujući Lavazza ekspertizi moguće je pojačati željene kvalitete svake sorte kafe
Prilikom prženja, zrna kafe potpuno menjaju svoja svojstva – postaju lakša, veće zapremine i dobijaju jači miris i ukus. Upravo visoka temperatura omogućava kafi da razvije prepoznatljiv miris.
- Na 100°C (212°F) zrna dobijaju zlatnu boju i miris prženja postaje primetan.
- Preko 150-180°C (302-356°F) zrna postaju veća, sjajna i braon boje
- Između 200°-230°C (392-446°F), prženje postiže optimalni nivo i kafa dobioja prepoznatljivu aromu
Ovako pržena kafa se potom brzo hladi kako bi se temperatura spustila na sobnu.
Dužina prženja zavisi od vrste kafe koja se prži:
- Robusta sorte se uglavnom kraće prže kako bi se istakla tekstura i smanjio drvenast ukus
- Arabika sorte se prže umereno dugo, da bi se pojačao njihov miris i slatkoća
- Dugo se prže mešavine kafa za espreso, kako bi bile idealne za upotrebu u mašini (brza ekstrakcija pod visokim pritiskom). Ovako spremljen espreso je penast i dobro balansiranog ukusa.
Lavazza odeljenje za razvoj i istraživanje otkrilo je najbolje metode za prženje kako bi se osiguralo ravnomeran proces koji ističe posebne osobine svake sorte i mešavine.
Mlevenje kafe
Od toga da li je kafa samlevena krupno, srednje ili fino, zavisiće i stepen otpora vodenom strujanju tokom spremanja, što, pak, utiče na brzinu ekstrakcije i konačnog ukusa i mirisa napitka.
- Espresso kafe se melju vrlo sitno, kako bi proces pripreme kafe trajao što kraće. Potrebno je da vrela voda ili para preuzmu ukus i miris mlevenih zrna za svega nekoliko sekundi
- Američke kafe, poput filter kafa, spremaju se sa krupnije mlevenim zrnima, jer se voda duže meša sa kafom.
- Moka kafe se najbolje spremaju sa srednje mlevenim zrnima.
Lavazza kafe mlevene su prema ovim kriterijumima kako bi garantovale najbolji rezultat za svaki od načina pripreme.
Skladištenje kafe i pakovanje
Mlevena kafa je vrlo osetljiva i brzo se kvari kada dođe u kontakt sa vazduhom, svetolom, toplotom i vlagom. Zbog toga se pre pakovanja smešta u kontrolisanim uslovima, gde ugljen dioksid nastao prirodno, nakon prženja, brzo isparava i održava miris i ukus kafe nepromenjenim. Kafa se potom pakuje koristeći samo vrhunske materijale i tehnologiju, razvijene da zadrže prepoznatljiv kvalitet Lavazza kafe na duži period.