PRIČE UZ KAFU: ZELENA TRAVA VIMBLDONA

“Vimbldon je najstariji teniski turnir na svetu, a opšte je mišljenje da je i najprestižniji”.

Ovo su reči kojima Vikipedija opisuje turnir Vimbldon – najstariji Gren Slem turnir, poznat među ljubiteljima belog sporta i kao “PRVENSTVO” (“The Championship”).

Vimbldon i nastanak tenisa povezuje ista priča. 1877. godine privatni klub The All England Lawn Croquet Club otkupio je prava i definisao teoretska i praktična pravila modernog tenisa. Ista ova pravila, propisana krajem pretprošlog veka, važe i danas uz nekoliko novih detalja kao što su visina mreže i daljina servis linije. Zanimljivo je i da su se na turniru najpre takmičili samo muškarci, a prvi koji ga je osvojio bio je legendarni Spenser Gor.

TRADICIJA I INOVACIJA NA TENISKOM TERENU

Vimbldon je jedini turnir koji se i dalje uspešno opire tehnološkom diktatu savremenog sveta. Sa svojom savršenom podlogom koja se održava na striktnih 8 mm, Vimbldon je jedini gren slem koji se igra na travi.

Još od svog nastanka, ovaj turnir spaja tradiciju sa inovacijom. Upravo je na Vimbldonu. 1877. godine Sprenser Gor, prvi pobednik turnira, izmislio volej. Način na koji je igrao na mreži bio je za to vreme toliko neobičan, da je bilo neophodno da odbor da konačnu potvrdu pobede.

Gor se, međutim, igrom slučaja godinu dana kasnije našao u potpuno drugačijoj poziciji – kada je njegov protivnik Amerikanac Frenk Hedou po prvi put iskoristio novi udarac nazvan “lob”, lansirao lopticu visoko iznad Gorove glave i ostvario poen.

FORMALNOST I DOBAR UKUS

Američki šampion Džimi Konors dao je zanimljiv opis atmosfere na Vimbldonu: “Njujorčani vole kada prolijete znoj na terenu. Prolijte znoj na Vimbldonu i neko će doći da ga obriše za vama”. Opsednutost čistoćom ogleda se i u strogom dres kodu koji je prisutan kako među igračima tako i među publikom. Probajte da ignorišete “belo” pravilo, kao što je uradio Rodžer Federer kada se pojavio na terenu u narandžastim patikama, i može se dogoditi da dobijete upozorenje od sudije.

Vimbldon, međutim, uprkos krutim pravilima zna da bude i veoma srdačan. Ukoliko imate sreće da se nađete među publikom turnira, moći ćete da probate čuvene jagode sa šlagom, uz obaveznu čašu Pimm’s likera. Takođe, uvek možete da provedete vreme uživajući u italijanskom espresu, dostupnom na nekoliko štandova. Ali ukoliko planirate za ovekovečite iskustvo selfijem, gorko ćete plakati: selfi stikovi su strogo zabranjeni na turniru.

PROSIDBA, VENČANJE I DRUGE FORMALNOSTI

Godina je 1995. i nalazimo se na čuvenom Wimbledon’s Centre Court, Štefi Graf se sprema da servira. Iz publike, usred grobne tišine koja vlada na tribinama, neko uzvikuje: “Štefi, udaj se za mene”. U sred smeha stiže odgovor dostojan teniskog šampiona. Graf, u duhu pravog engleskog humora, a na opšte oduševljenje publike odgovara: “Koliko novca nudiš?”

Ono što je zanimljivo je da su se dve godine pre toga, Graf i Agasi sreli na tradicionalnom završetku turnira Champions Ball i izgleda da su baš tu sevnule varnice između dvoje tenisera, koji su danas u braku.

Nakon godina istorije i tradicije, još uvek je teško precizno opisati atmosferu tako jednistvenog turnira.

Možda reči Rafaela Nadala mogu da nam pomognu da zaista razumemo najprestižniji Gren Slem turnir: “TIšina je ono što vas tresne. Savršeno ošišana trava, bogata istorija, igrači odeveni u belo, ugledna publika, tradicija – bez bilborda u vidokrugu – sve isplanirano da vas udalji i ogradi od spoljašnjeg sveta”